Carrusel Home

Separador


Com identificar una emergència sanitària?

Ens trobem davant una emergència sanitària quan la vida d'una persona pot estar en perill. En aquests casos cal telefonar sempre al 112.

En comunicar amb el 112...

 1. Què ha ocorregut?
 2. Quantes persones estan afectades?
 3. On ha succeït?
 4. Seguir les instruccions dels professionals.

Què fer en cas de una emergència sanitària?

1 Protegir

Protegeix vosté mateix, eviti nous accidents o víctimes, protegeixi la víctima.

2 Alertar

Alerti als Serveis d'Emergència mitjançant el telèfon 112.

3 Socórrer

Dins del seus coneixements, apliqui tècniques de primers auxilis i deixeu-vos guiar pels professionals que atendran la seva trucada.

imatge persona cridant al 112

Consells

Parada cardiorespiratòria

Per a saber si estem davant una persona en parada cardiorespiratòria cal seguir els passos següents:

 • Posar a la persona de sobines i comprovar si està conscient i si respon. Per a això cal sacsar-la amb cura de no lesionar-la i cal fer-li preguntes. Si no contesta, telefonar immediatament al 112.
 • Cal saber si està o no inconscient i per a això cal verificar si respira: inclinar el cap cap endarrere i elevar la barbeta per a obrir la via aèria. Acostar-se a la seua boca per a comprovar si ix aire i veure si el pit es mou.
 • Si no respon, ni respira, cal iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica. Si no es coneix la tècnica, en telefonar al 112, un metge coordinador del CICU donarà les indicacions per a això.
 • Per a fer el massatge cardíac cal situar-se de genolls al costat del pacient, entrellaçar els dits i col·locar els dos palmells de les mans, una damunt de l'altra, en el centre del pit del pacient. Amb els braços estesos i sense doblegar els colzes, deixar caure el seu pes, afonant el pit uns tres dits. Fer unes 100 o 120 pressions per minut.
 • Si hi ha més gent, és convenient anar alternant-se per a no perdre el ritme.
 • Continuar fent el massatge fins que la persona torne a respirar o fins que arriben els serveis d'emergència.
 • Si la persona recupera la respiració, col·locar-la en posició lateral de seguretat.

Ennuegada

Davant una ennuegada ocasionada per un cos estrany o durant la ingesta de menjar, hem de realitzar unes maniobres que, si no les coneixem, en telefonar al 112, un metge coordinador del CICU ens indicarà com procedir. Aquests són els passos a seguir, segons la situació en què es trobe la persona afectada:

 1. Si la persona afectada està conscient i pot tossir, cal animar-la a continuar tossint.
 2. Si està conscient; però no pot tossir, cal fer el següent:
  • Subjectar pel pit al pacient, inclinar una mica el seu cos cap avant i donar 5 colps entre les escàpules (espatles), amb la part baixa del palmell de la mà.
  • Si després d'això, no s'expulsa el que ha provocat l'ennuegada, cal fer la maniobra de Heimlich. Col·locar-se darrere del pacient i envoltar-lo amb tots dos braços. Just per damunt del melic, posar un puny en posició horitzontal i col·locar damunt l'altra mà, espentar fort i ràpid cap a dins i cap amunt. Repetir-ho 5 vegades seguides.
  • Alternar els 5 colps a l'esquena, amb la maniobra de Heimlich, fins que expulse el cos estrany o fins que arriben els serveis d'emergències sanitàries.
  • En cas de dones embarassades es realitzen els 5 colps entre les escàpules; però cal substituir la maniobra de Heimlich, per comprensions en el centre del pit.
  • Si qui s'ennuega és un lactant (xiquets menors d'1 any), tampoc es pot realitzar la maniobra de Heimlich per a evitar lesions. Cal col·locar-lo de boca per avall sobre un avantbraç i subjectar el cap amb la mà, mantenint-la més baixa que el cos. Donar 5 colps secs amb la part baixa de la mà entre les escàpules (espatles). Si no expulsa el cos estrany, donar la volta al xiquet i realitzar 5 compressions en el centre del seu pit amb els dits índex i cor junts. Alternar els dos cicles fins que es recupere o arribe l'assistència sanitària.
 3. Si no cessa l'ennuegada i la persona queda inconscient i no respira, cal començar les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.

Accident de trànsit

 • Detindre el vehicle en el voral, amb el llum de curt abast encés i tots dos intermitents.
 • Posar-se jupetí reflector.
 • Eixir del vehicle amb molta cura.
 • Col·locar els triangles de perill.
 • No fumar prop de l'accident.
 • Parar atenció als vessaments de combustible.
 • No acostar-se a un vehicle en flames.
 • Apagar els llums i el motor del vehicle accidentat, sempre que no arrisque la seua pròpia integritat física.
 • Telefonar al 112 i facilitar informació de la mena de vehicle, víctimes i el seu estat, localització del sinistre.
 • Assistir els ferits en funció de les possibilitats.
 • No introduir-se en el vehicle sinistrat si està inestable.
 • No moure els ferits.
 • No llevar el casc als motoristes.
 • Tape les ferides sagnants en abundància amb un drap net i pressione amb la mà.
 • No traslladar els ferits en el seu vehicle particular.
 • No deambular per la calçada, per a evitar ser atropellat.

Colp de calor

Davant una persona amb colp de calor cal telefonar al 112 i és convenient seguir els passos següents:

 • Allunyar la persona afectada de la font de calor, si és possible.
 • Baixar la temperatura ambient obrint finestres o amb un ventilador o un altre sistema de refrigeració.
 • Banyar amb aigua a la persona i llevar-li roba.
 • En cas que la persona perdera la consciència, col·locar-la en posició lateral de seguretat.
 • Si deixara de respirar, iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.
Veure més consells

Notícies

Sanitat recomana extremar les precaucions per a gaudir del bany i evitar ofegaments a l’estiu

Valencia (23.06.23). La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV), recomana extremar la precaució durant l’estiu per a evitar possibles ofegaments en les zones de bany.

 

Entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l’elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb serveis de socorrisme, i seguir les indicacions que s’hi facen en cada moment.

 

Respectar el significat de les banderes a la platja, no allunyar-se de la riba en espais naturals, evitar saltar des de roques, tindre precaució amb l’ús de matalassets inflables i flotadors per a evitar l’arrossegament dels corrents són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.

 

La directora del SESCV, Begoña Arcos, ha recalcat la importància d’“evitar el bany en solitari a qualsevol edat, ja que, si es presenta sobtadament un problema de salut, el temps de demora a alertar els serveis d’emergències pot ser vital”. A més, és aconsellable que l’exercici durant el bany s’adapte a la condició física i a l’edat pròpies. “Així s’evita un excés d’esforç, una cosa a tindre molt en compte en adults d’edat avançada”, ha insistit.

 

Begoña Arcos ha recordat també que no ens hem de banyar immediatament després de les menjades. “Un dels factors que pot influir perquè hi haja amb més facilitat pèrdua de consciència o un mareig és la digestió a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot desencadenar un ofegament”, ha afirmat.

 

Especial atenció en xiquets

La doctora Begoña Arcos s’ha referit de manera especial als xiquets, ja que és un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments. Per això, ha aconsellat “mantindre una vigilància constant, fins i tot encara que no s’estiguen banyant, i mai s’han de deixar sols, especialment a les piscines, on un descuit pot ser fatal”.

 

També en el cas de les piscines es recomana no bussejar prop de les zones de desaigüe, ni jugar amb les reixetes, així com retirar, tant de l’interior com dels voltants, joguets i elements cridaners per als xiquets quan no s’usen. “La instal·lació d’una tanca amb tancament de seguretat, fonamentalment en piscines privades, és indispensable”, ha insistit la doctora Arcos.

 

Cal recordar que, en cas que es presencie un accident aquàtic, cal avisar immediatament el 112. Tot seguit, si es coneix com realitzar un massatge cardíac, és fonamental per a la supervivència iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l’arribada dels serveis sanitaris. En cas que es desconega la tècnica, la pot explicar telefònicament un dels metges coordinadors del CICU (Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències), després d’haver telefonat al 112.

 

Totes les recomanacions descrites es poden trobar en el web del SESCV, així com la tècnica per a aprendre a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica o el massatge cardíac.

imagen-contenido-noticia