Notícies

Assistit un home per ennuegada en el seu domicili de Petrer

Petrer (20.01.2023).- Prop de les 23 hores d'anit, va entrar avís en el CICU mitjançant el qual s'alertava que un home de Petrer s'havia ennuegat, mentre menjava unes ametles i estava en parada cardiorespiratòria.


El CICU va mobilitzar una unitat del SAMU.


Fins a l'arribada dels serveis mèdics d'emergència al domicili, un metge coordinador va donar instruccions a familiars del pacient, de 73 anys, per a la realització de la reanimació cardiopulmonar bàsica.


Una vegada en el lloc, l'equip mèdic del SAMU va poder comprovar que l'home respirava, encara que amb dificultat i després de diverses maniobres, va ser traslladat per ennuegada a l'Hospital General d'Elda.
 

Llegeix mésAl voltant deAssistit un home per ennuegada en el seu domicili de Petrer »

Sanitat gestiona durant la nit de Cap d'Any un total de 1.031 emergències extrahospitalàries

València (01.01.23).- El Servei d'Emergències Sanitàries de la Conselleria de Sanitat, a través del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), ha atés 1.031 emergències extrahospitalàries entre les tres províncies, durant aquesta nit de Cap d'Any.

Del total de serveis registrats, des de les 20 hores d'ahir i fins a les 8 hores de hui, 516 han tingut lloc a la província de València, 404 a la d'Alacant, i 111 a la de Castelló.

Per tipologia, s'ha intervingut en 109 casos d'intoxicacions etíliques. Del total, 47 corresponen a la província de València, 49 a la d'Alacant, i 13 a la de Castelló.

Un altre tipus d'incidents destacats durant aquesta nit de l'any són les agressions o baralles. En 62 ocasions han hagut d'intervindre els serveis d'emergències sanitàries. Per províncies, 25 han succeït a la de València, 34 a la d'Alacant, i 3 a la de Castelló.

D'altra banda, el CICU ha mobilitzat recursos sanitaris per a prestar assistència en 8 accidents de trànsit. D'aquells, 4 han tingut lloc en carreteres de la província d'Alacant, 3 a Alacant, i 1 a Castelló.

També s'han produït tres incendis d'habitatge amb intervenció dels serveis sanitaris d'emergència. Dos d'ells a la província de València i un a la d'Alacant.

La resta d'emergències sanitàries extrahospitalàries gestionades durant aquesta nit de Cap d'Any, corresponen a patologies mèdiques o accidents comuns o domèstics, entre altres.

Part al domicili

Dels incidents gestionats durant aquesta nit de Cap d'Any, ressalta un avís de les 2.15 hores de la matinada, mitjançant el qual s'alertava que una dona embarassada, de 38 setmanes, havia trencat aigües en el seu domicili de Castelló de la Plana. Després de rebre l'avís, el CICU va mobilitzar una unitat del SAMU i una unitat de SVB, i una metgessa coordinadora es va posar en contacte amb l’alertant, qui li va confirmar que la dona acabava de donar a llum una xiqueta. Una vegada en el lloc, l'equip mèdic del SAMU va culminar l'enllumenament amb el pinçament del cordó umbilical i l'extracció de la placenta. Posteriorment, la mare i el nadó van ser traslladades a l'hospital General Universitari de Castelló, on romanen ingressades en bon estat de salut.

El personal CICU de la Comunitat Valenciana, format per documentalistes, locutors, personal d'infermeria i metges coordinadors, treballen ininterrompudament tots els dies de l'any, les 24 hores del dia.

Una vegada que reben les demandes sanitàries, derivades del telèfon d'emergències 112, els professionals del CICU assignen els recursos assistencials d'urgència o emergència disponibles més adequats per a cada ocasió, seguint criteris d'equitat i efectivitat en l'atenció.
 

Llegeix mésAl voltant deSanitat gestiona durant la nit de Cap d'Any un total de 1.031 emergències extrahospitalàries »

El SAMU estabilitza una dona embarassada amb despreniment de placenta a Alaquàs

València (14.2.2022). Des del centre de salut d'Alaquàs s'ha sol·licitat al CICU una unitat del SAMU per a traslladar a un centre hospitalari una dona, embarassada de 36 setmanes, davant un possible despreniment de placenta.

A la seua arribada, l'equip mèdic del SAMU ha realitzat a la dona diverses maniobres i tècniques i ha aconseguit detindre l'hemorràgia, provocada pel despreniment de la placenta. 

Una vegada estabilitzada per l'equip mèdic, la dona, de 34 anys, ha sigut traslladada a l'hospital General Universitari de València, on ha sigut assistida en el part i ha donat a llum un xiquet. 

La mare i el nounat romanen ingressats i en bon estat de salut.

Llegeix mésAl voltant deEl SAMU estabilitza una dona embarassada amb despreniment de placenta a Alaquàs »

Sanitat incrementa la prestació dels serveis assistencials d’emergències extrahospitalàries

València (20.11.22).- La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha incrementat, des del mes de setembre, els recursos del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) amb 17 unitats noves i ha augmentat l’horari de prestació del servei en tretze bases.

Per a donar resposta a aquest important reforç dels recursos sanitaris d’emergències extrahospitalàries, la Conselleria ha augmentat la plantilla de personal en uns 125 treballadors més entre els tres àmbits professionals, que formen els equips amb els quals estan dotades les diverses unitats, els quals són metgesses i metges, infermeres i infermers.

Les ambulàncies que s’han posat en marxa corresponen a set unitats SVB (suport vital bàsic) i deu ambulàncies convencionals.

De les noves unitats SVB, en presten el servei quatre les 24 hores i tres més durant 12 hores. Les primeres tenen la seua base a les capitals de València, Castelló, Alacant i al municipi valencià de Montserrat. Les segones, al municipi valencià de Cortes de Pallás i als municipis alacantins de Calp i el Pinós.

Quant a les ambulàncies convencionals, se n’han implantat cinc a València, tres a Alacant i dues més a Castelló. Totes tenen servei de 24 hores.

Les tretze bases que han passat de prestar l’assistència de 12 hores a 24 hores són les corresponents a quatre unitats SAMU (Servei d’Ajuda Mèdica Urgent), sis unitats SVB i les tres unitats SVA (suport vital avançat) d’Infermeria que hi ha en cada província.

Les unitats del SAMU són les de Torreblanca, a la província de Castelló; Orihuela Costa, a la província d’Alacant, i a la província de València, Oliva i La Fe Bulevard a la capital.

Les ambulàncies SVB són les de Torreblanca, a la província de Castelló; les de Crevillent i Almoradí, a la província d’Alacant, i les de Bétera, Llíria i Tavernes de la Valldigna, a la província de València.

En total, amb el reforç descrit, la Comunitat Valenciana disposa en l’actualitat de 50 unitats SAMU terrestres, 3 unitats de suport vital avançat d’Infermeria i 109 unitats d’SVB.

Llegeix mésAl voltant deSanitat incrementa la prestació dels serveis assistencials d’emergències extrahospitalàries »

Los servicios médicos de emergencia estabilizan a un hombre en Onda tras sufrir una parada cardíaca

Onda (15.11.22.).- En la tarde de ayer, entró aviso al CICU mediante el que se alertaba que había una persona inconsciente en una empresa de Onda.

Tras recibir el aviso, el CICU movilizó una unidad del SAMU, una unidad de SVB y un médico de Atención Primaria de un centro de salud del municipio.

Desde el CICU se dieron indicaciones a los acompañantes para que iniciaran masaje cardíaco.

A su llegada, el médico de Atención Primaria realizó cinco descargas con el DESA (desfibrilador semiautomático) y logró estabilizar al hombre, que se encontraba en parada cardiorrespiratoria.

Una vez en el lugar, el equipo médico del SAMU continuó con la reanimación cardiopulmonar avanzada y otras técnicas de estabilización.

Posteriormente, el hombre fue trasladado por parada cardíaca recuperada, al hospital General Universitario de Castellón, en la ambulancia del SAMU.

El paciente permanece ingresado con pronóstico reservado, en la UCI de dicho hospital.

 

Llegeix mésAl voltant deLos servicios médicos de emergencia estabilizan a un hombre en Onda tras sufrir una parada cardíaca »

Un hombre salva a una mujer de un atragantamiento en un restaurante de Ondara con las indicaciones del CICU

Ondara (10.11.22).- A las 16:20 horas de hoy, se ha alertado al CICU de que una mujer se estaba atragantando, mientras comía en un restaurante de Ondara.

El CICU ha movilizado una unidad del SAMU, que se ha desplazado hasta el lugar inmediatamente.

Hasta la llegada de los servicios médicos de emergencia, un médico coordinador del CICU ha dado indicaciones a un testigo del incidente, para que realizara a la mujer la maniobra de Heimlich.

Gracias a la activación del protocolo telefónico y a la colaboración del hombre, la mujer ha expulsado el objeto que le estaba atragantando.

Una vez en el lugar, el equipo médico del SAMU ha explorado a la mujer, de 90 años, y no ha sido necesario trasladarla a ningún centro sanitario.

Llegeix mésAl voltant deUn hombre salva a una mujer de un atragantamiento en un restaurante de Ondara con las indicaciones del CICU »

Sanitat estableix un dispositiu preventiu d'emergències sanitàries per al Gran Premi de Motociclisme de Cheste

València (03.11.22).- La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha previst un dispositiu específic davant de possibles emergències sanitàries, amb motiu del Campionat Mundial de Motociclisme, que se celebrarà en el Circuit Ricardo Tormo de Cheste, des de divendres, dia 4, i fins diumenge, 6 de novembre.

La finalitat general d'aquest dispositiu és prestar l'assistència sanitària necessària en les vies d'accés al circuit, en les poblacions adjacents i en les vies de comunicació.

Com a objectius específics es tracta de proporcionar una assistència sanitària eficaç amb els mitjans necessaris en cada cas. A més d'adaptar de manera dinàmica els recursos mòbils, tant humans com materials, segons les situacions de risc. El tercer objectiu és assegurar la coordinació de tots els recursos sanitaris i del grup sanitari amb la resta d'operatius.

El reforç en la zona, establit per la Conselleria de Sanitat per mitjà del Servei d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV), està compost per una unitat del SAMU (Servei d'Ajuda Mèdica Urgent). Aquesta ambulància de suport vital avançat estarà situada en el trajecte de l'A-3, durant els tres dies del Gran Premi.

Així mateix, es disposarà d'una unitat de Suport i Coordinació (USC) en l'entorn del centre de salut de Cheste, i una unitat d'SVB (Suport Vital Bàsic) es desplaçarà per la rodalia del municipi. A més, estaran activades preventivament les unitats SVB amb base a Chiva, Buñol, Turís i Montserrat. Finalment, completa el dispositiu especial per al Gran Premi de Motociclisme una ambulància convencional en el centre de salut de Cheste.

D'altra banda, el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), és el centre responsable de coordinar el dispositiu preventiu, de l'evacuació dels ferits des del lloc de l'emergència als centres hospitalaris, d'alertar els hospitals, de facilitar els recursos sanitaris en cas de necessitat i de dur a terme la coordinació intersectorial en cas de catàstrofe o accident amb diverses víctimes.

El centre de salut de Cheste i l'Hospital de Manises reforcen les seues respectives plantilles. Per a assegurar l'atenció davant de qualsevol possible emergència, s'ha alertat preventivament l'Hospital La Fe de València, l'Hospital General de València i l'Hospital de Requena; així com un helicòpter medicalitzat, per si en fora necessària la mobilització.

L'atenció sanitària en les zones de pista i dels professionals que participen en les proves es durà a terme segons el que es preveu en les normes de la federació internacional i serà proporcionada per l'organització. Pel que fa a les àrees destinades al públic, seran ateses pels dispositius que estableix i coordina el mateix centre mèdic del circuit de Cheste.

En les zones indicades anteriorment, i segons estableix la normativa vigent, els recursos sanitaris de la Conselleria de Sanitat intervindrien en els incidents que, per la seua gravetat o intensitat (incidents de diverses víctimes), sobrepassaren la capacitat dels dispositius sanitaris previstos pels organitzadors de l'esdeveniment.

 

Llegeix mésAl voltant deSanitat estableix un dispositiu preventiu d'emergències sanitàries per al Gran Premi de Motociclisme de Cheste »

El SESCV participa en las XXV Jornadas Municipales de Catástrofes organizadas por SAMUR-Protección Civil de Madrid

València (02.11.22). El Servicio de Emergencias Sanitarias de la Comunitat Valenciana (SESCV) ha participado este fin de semana en el mayor simulacro que se ha realizado en Europa en cuanto a número de participantes, en el marco de las XXV Jornadas Municipales de Catástrofes, organizadas por SAMUR-Protección Civil de Madrid.

Para la realización de este ejercicio se ha contado con 1.200 personas y la colaboración de quince comunidades autónomas, entre ellas la Comunitat Valenciana, a través del SESCV. Además, han participado ocho países entre los que se encuentran Holanda, Reino Unido, Francia o Mauritania.

El SESCV ha estado representado por un equipo SAMU, formado por un médico, una enfermera y un técnico en emergencias sanitarias.

El equipo SAMU ha simulado la atención a un paciente politraumatizado grave, categorizado como ROJO y con lesión cerebral, debido a un traumatismo craneoencefálico severo, dentro de un simulacro de explosión de un supermercado y una toma de rehenes en un autobús.

El paciente asignado ha sido atendido in situ en la zona templada, se ha procedido a la intubación orotraqueal, estabilización y posterior traslado al sector de pacientes críticos, hasta que ha podido evacuarse al hospital de La Paz de Madrid. Allí un equipo médico se ha encargado de recibir al paciente en el box de paradas para revisarlo y gestionar las pruebas y el tratamiento pertinente.

El ejercicio ha servido para practicar y evaluar la respuesta a un gran incidente con múltiples víctimas, por parte de todos los servicios de emergencias de Madrid, junto al apoyo del resto de participantes de otras comunidades autónomas y de diferentes países.

 

Llegeix mésAl voltant deEl SESCV participa en las XXV Jornadas Municipales de Catástrofes organizadas por SAMUR-Protección Civil de Madrid »

Los servicios de emergencias sanitarias han recibido este año 7.172 avisos para activar el Código Ictus

València (28.10.22). Los servicios de emergencias de la Comunitat Valenciana han recibido desde enero hasta el mes de octubre 7.172 avisos para activar el Codigo Ictus, de los cuales el 17,43 % cumplían con los criterios (1.250 activaciones) y fueron diagnosticados de ictus, y el resto (5.922 activaciones) no cumplían con estos criterios.

En este sentido, respecto al año anterior durante el mismo período de tiempo, se ha incrementado en casi un 14 % el número de activaciones de Código Ictus que ha recibido el SES. En 2021, se recibieron 6.297 atenciones por activaciones del Código Ictus, de los que el 19,56 % cumplían con los criterios (1.232 activaciones) y el resto (5.065 activaciones) no cumplían con estos criterios.

Por provincias, durante este año en Castellón se ha activado en 1.344 ocasiones el Código Ictus, de las que 269 (20,01 %) cumplían criterios del Código Ictus; en la provincia de Alicante, el CICU coordinó un total de 2.194 atenciones por este motivo, de las que 455 (20,74 %) cumplían con los criterios, y en Valencia se realizaron un total de 3.634 atenciones, de las que 526 (14,48 %) cumplían con los criterios del Código Ictus.
Entre los y las pacientes atendidos que cumplían con los criterios del Código Ictus, el grupo más frecuente en las provincias de Castellón y Alicante es el de la franja de edad entre 70 y 79 años, seguido del grupo de 80 a 89 años. Por su parte, en la provincia de Valencia el grupo de edad más frecuente es el de 80 a 89 años, seguido del grupo etario de 70 a 79 años.

Por sexos, en Alicante, para el grupo de edad con mayor número de atenciones por este motivo (70 a 79 años), el porcentaje de actuaciones es de 60 hombres (45,45 %) y 72 mujeres (54,55 %), mientras que en Castellón para este mismo grupo de edad los hombres fueron atendidos en un 53,75 % de ocasiones frente a un 46,25% de mujeres (43 hombres y 37 mujeres). En Valencia, en el grupo de 80 a 89 años, la proporción es de un 36,55 % de hombres y un 63,45 de mujeres (53 hombres y 92 mujeres).

Por otro lado, en cuanto a hospitalizaciones por ictus, durante todo el año 2021 los hospitales de la red pública sanitaria registraron 9.726 altas de pacientes que habían padecido un ictus. Del total de altas, 3.695 corresponden a pacientes de hospitales de Alicante, 1.269 centros de Castellón y 4.762 de Valencia. Por sexos, el 57,1 % eran hombres y el 42,9 % mujeres.

Código Ictus

El gran reto de la asistencia sanitaria al ictus agudo es evitar demoras en la instauración del tratamiento. La inmediata identificación de los síntomas o signos de la enfermedad, su rápido traslado al centro hospitalario adecuado y una correcta coordinación de los servicios, posibilitan un mejor pronóstico de la enfermedad, consiguiendo ganancias de salud en cuanto a discapacidad o Muerte.

Por ello, es importante conocer los signos de alarma para detectar si una persona está sufriendo un ictus, que pueden consultarse en la web del SESCV.  Estos síntomas son: dificultad a la hora de hablar y entender; boca torcida; pérdida de fuerza o sensibilidad en la mitad del cuerpo (cara, brazo y pierna del mismo lado); dolor de cabeza muy intenso y de inicio brusco; pérdida brusca del equilibrio o estabilidad; afectación de la visión en uno o los dos ojos.

En caso de sospechar de alguno de los siguientes síntomas descritos, hay que contactar con los servicios sanitarios de emergencia, llamando inmediatamente al 112. De esta manera se evaluará la pertinencia de iniciar el proceso con la valoración “in situ” y el traslado inmediato del o la paciente a los centros adecuados, siguiendo el protocolo del Código Ictus.

Así mismo, se establecería la correspondiente comunicación y coordinación entre los servicios de emergencia extra e intrahospitalarios. Se realizaría una atención urgente por neurólogos expertos en el tratamiento del ictus y otras especialidades médicas en caso necesario. Y se aplicaría el programa de seguimiento a pacientes que han sufrido un ictus, que contempla la rehabilitación precoz, la hospitalización a domicilio y los cuidados de enfermería especializados en ictus.

Plan de Actuación al Ictus en la Comunitat Valenciana

Por otra parte, la Conselleria de Sanidad Universal y Salud Pública cuenta con el Plan de Atención al Ictus en la Comunitat Valenciana (2019-2023), una guía de actuación asistencial coordinada, en la que el factor tiempo es fundamental.

Este plan, que ha sido actualizado, recoge la importancia de la accesibilidad y equidad en la asistencia, rapidez en diagnóstico y tratamiento de los pacientes. Además, contempla una actualización de los criterios de activación del código ictus y la posibilidad de remisión del paciente con ictus directamente al hospital de referencia de alta complejidad para el diagnóstico y tratamiento cuando exista sospecha de oclusión de un gran vaso. El objetivo es reducir tiempos hasta el tratamiento y evitar traslados intercentros.

Por último, destacar que el Plan recoge también el seguimiento del paciente a los tres meses y refuerza acciones ya implantadas en todos los departamentos de salud como el Tele-Ictus, que permite la comunicación inmediata y a distancia del Equipo de Ictus que atiende al paciente con el neurólogo vascular de la Unidad de Ictus de referencia.

​​​

Llegeix mésAl voltant deLos servicios de emergencias sanitarias han recibido este año 7.172 avisos para activar el Código Ictus »

Profesionales del Servicio de Emergencias Sanitarias de la Comunitat Valenciana participan en una jornada de seguridad vial en Novelda

València (16.10.22). El SESCV (Servicio de Emergencias Sanitarias de la Comunitat Valenciana) ha participado en la X Jornada de Seguridad Vial del Alto y Medio Vinalopó, que se ha celebrado en Novelda hoy domingo.

El objetivo de la jornada es concienciar a la ciudadanía para evitar accidentes de tráfico. De esta manera, se pretende contribuir a que los usuarios de las vías desarrollen conductas responsables, tanto si conducen cualquier vehículo, como de peatones.

Durante el desarrollo de la jornada se han realizado actividades dirigidas a la sociedad en general, en materia de prevención de los accidentes de tráfico, de promoción de la salud y de prevención de la enfermedad.

Además, se ha realizado una exhibición de recursos y vehículos especializados de los organismos que participan en una emergencia.

Por parte del SESCV, ha intervenido personal de diferentes categorías profesionales, que han participado en un simulacro de accidente de tráfico con múltiples víctimas y han realizado un taller de formación e información a la ciudadanía, en materia de reanimación cardiopulmonar básica.

Para todo ello, se ha contado con una carpa-hospital de campaña, una unidad del SAMU (Servicio de Ayuda Médica Urgente), una unidad de USC (Unidad de Soporte y Coorodinación), una unidad de SVB (Soporte Vital Básico), un vehículo EMV (Emergencias Múltiples Víctimas) y una ambulancia convencional.

La jornada ha sido organizada por la Comisión de Seguridad Vial del Alto y Medio Vinalopó, que acoge actualmente a catorce municipios.

 

Llegeix mésAl voltant deProfesionales del Servicio de Emergencias Sanitarias de la Comunitat Valenciana participan en una jornada de seguridad vial en Novelda »
— 10 articles per pàgina
S'estan mostrant 11 - 20 de 30 resultats.