Notícies

El massatge cardíac aconsegueix estabilitzar quasi el 60 % de les persones amb parada cardiorespiratòria fora de l'àmbit hospitalari

València (15.10.21).- Un total de 656 persones ha patit una parada cardiorespiratòria fora de l'àmbit hospitalari durant l'últim any a la Comunitat Valenciana i en 379 ocasions d'aquestes es va aconseguir revertir la parada cardíaca, gràcies a la realització de la reanimació cardiopulmonar bàsica (RCP) o el massatge cardíac en els primers instants.

És a dir, la intervenció ràpida davant d'una parada cardíaca ha suposat que a la Comunitat Valenciana prop del 58 % dels i les pacients tractats amb massatge cardíac fora de l'àmbit hospitalari s'haja estabilitzat.

Conscient d'aquesta importància, la Conselleria de Sanitat, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), ha elaborat un vídeo en què es mostren els passos que s'han de seguir davant d'una parada cardíaca. Aquest material audiovisual es distribuirà demà dissabte a través de les xarxes socials de la Conselleria, amb motiu del Dia Mundial contra la Parada Cardíaca i el Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, que es commemora cada 16 d'octubre.

La directora del SES, Begoña Arcos, ha indicat que amb aquest vídeo "es pretén conscienciar la ciutadania que qualsevol persona pot salvar una vida amb les seues pròpies mans". "Davant d'una parada cardíaca -ha continuat-, si es coneix la tècnica de reanimació cardiopulmonar bàsica, o massatge cardíac, es realitza immediatament. Però si no fora així, hem de saber que hi ha un metge o metgessa disposat a ajudar-nos per a salvar la persona que tenim davant".

Precisament, el que es vol transmetre amb aquest audiovisual és mostrar a la població quins passos han de seguir davant d'una persona que està patint una parada cardíaca, encara que no se sàpia realitzar l'RCP bàsica.

Quan algú es troba en aquesta situació, la primera cosa que cal fer és cridar al 112 i llavors s'activa el protocol d'RCP telefònica. D'aquesta manera, amb l'ajuda d'un metge o metgessa coordinador del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències), el o l'acompanyant del pacient pot realitzar el massatge cardíac encara que no es tinguen coneixements previs.

Des del CICU es donen les indicacions per a marcar el ritme de les compressions i es roman en contacte telefònic amb l'acompanyant, fins que arriba la unitat del SAMU. A partir d'aquest moment, l'equip mèdic SAMU continuarà amb l'RCP avançada i les tècniques de recuperació necessàries per a aconseguir l'estabilització del pacient i poder procedir a traslladar-lo al centre hospitalari corresponent.

El protocol d'RCP telefònica es va posar en marxa a la Comunitat Valenciana el desembre de 2017. Des de llavors, un 65 % de les persones que han alertat el 112 sobre una possible parada cardíaca s'han acollit a aquest sistema i han fet un massatge de reanimació al pacient.

En el 35 % restant, no es van iniciar les maniobres, bé perquè no procedia en aquells casos, bé perquè el testimoni que alertava va declinar fer l'RCP perquè no es va sentir capaç de realitzar-la.

Begoña Arcos ha recordat que fa un any aquests percentatges eren del 60 % i el 40 %, respectivament, per la qual cosa "el nostre objectiu és continuar reduint aquest nombre de persones que no es veuen en condicions per a fer el massatge cardíac, ja que la realitat és que qualsevol persona pot salvar una vida".

"Aquesta actuació inicial és crucial per a la supervivència, tant és així que les investigacions avalen que cada minut de retard disminueix un 10 % les possibilitats de sobreviure", ha conclòs.

imagen-contenido-noticia