València (26.02.23).- Els helicòpters medicalitzats que mobilitza la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del SESCV (Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana), van realitzar un total de 411 serveis durant l’any 2022. Això suposa un 9,3% més que en 2021, exercici en què van dur a terme 376 assistències. Per a això les aeronaus van registrar un total de 445 hores i 40 minuts de vol.
La Conselleria de Sanitat disposa de diverses aeronaus per a realitzar el transport sanitari urgent (primari), transport sanitari interhospitalari (secundari) i transport relacionat amb trasplantament d’òrgans. Són helicòpters pertanyents a l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE).
Els helicòpters medicalitzats tenen la base a l’Aeròdrom del Grau de Castelló i al de Mutxamel a Alacant i donen cobertura a tota la Comunitat Valenciana de l’orto a l’ocàs, els 365 dies de l’any.
A més de la tripulació, hi ha un equip sanitari SAMU assignat a aquestes aeronaus, format per personal mèdic i d’infermeria. Quant a l’equipament material, la dotació és la mateixa que la d’una ambulància del SAMU.
A aquestes dues SAMU aèries, cal sumar altres dues aeronaus amb base a Manises, que no són exclusives per a ús sanitari; però que ocasionalment, es destinen a transports interhospitalaris i per a això es medicalitzen amb equip d’unitats de suport vital avançat, amb bases logístiques a València.
Serveis destacats
El gruix dels serveis realitzats són transports primaris, que són els que requereixen una intervenció directa en el lloc de l’emergència.
Entre aquests, podem destacar a més de diferents accidents de trànsit, altres serveis com, per exemple, assistències a persones que pateixen caigudes a la muntanya, accidents laborals de gravetat, semiofegats, pacients amb cremades greus per incendis en habitatge, parades cardiorespiratòries, etc.
Una de les intervencions amb una certa particularitat, en aquest cas de la SAMU aèria amb base a Castelló, va ser l’assistència i posterior trasllat d’una persona a l’Hospital General Universitari de Castelló, per picada d’escorpí.
Una altra assistència destacada va ser l’evacuació en l’helicòpter medicalitzat amb base a Mutxamel, d’una xiqueta amb diabetis, des de l’illa de Tabarca fins a l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant.