Notícies

Els CICU gestionen quasi tres-cents incidents d'entravessament a l'any

València (29-01-22).- Els centres d'informació i coordinació d'urgències (CICU), dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han gestionat 297 casos d'entravessament a la Comunitat Valenciana durant 2021. Per províncies, a la de València és on s'han produït la majoria, amb 159 persones ennuegades, seguida de la d'Alacant, amb 113, i Castelló, amb 25.

Conéixer com reaccionar davant d'un entravessament és vital i, per això, la Conselleria de Sanitat ha elaborat un  vídeo divulgatiu, en col·laboració amb professionals del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), que ha donat a conéixer a través de les seues xarxes socials.

En l'audiovisual es posa de manifest la importància de conéixer els passos que s'han de seguir quan estem amb una persona que s'ha ennuegat. No obstant això, si no se sap com actuar, des del CICU, un metge coordinador o una metgessa coordinadora donarà les indicacions necessàries, una vegada que s'haja donat l'avís al 112.

Procediment que s'ha de seguir en cas d'embarassades o lactants

Davant d'una persona que està patint un entravessament, el primer pas és comprovar que la via aèria no està obstruïda completament. Si és capaç de tossir, és que pot respirar parcialment, per la qual cosa l'hem d'animar a continuar tossint, sense colpejar-la. Immediatament, cal cridar al 112 per a explicar el que ocorre.

Fins que hi arriben els serveis sanitaris d'emergència, podem ajudar la persona afectada si amb la tos no expulsa el que li haja provocat l'entravessament. Cal subjectar-la pel pit, inclinar un poc el seu cos cap avant i donar cinc colps entre les escàpules (espatles), amb la part baixa de la palma de la mà.

Si continua igual, convé fer-li la maniobra de Heimlich. Per a això, cal col·locar-se darrere del pacient i rodejar-lo amb els dos braços. Just per damunt del melic, posar un puny en posició horitzontal i col·locar damunt l'altra mà, espentar fort i ràpid cap a dins i cap amunt i repetir el procediment cinc vegades seguides.

Continuarem alternant els cinc colps en l'esquena, amb la maniobra de Heimlich, fins que expulse el cos estrany o fins que arriben els serveis d'emergències sanitàries.

En cas de dones embarassades, cal fer els cinc colps entre les escàpules, però s'ha de substituir la maniobra de Heimlich per comprensions en el centre del pit.

Si qui s'entravessa és un lactant (xiquets menors d'1 any), tampoc es pot realitzar la maniobra de Heimlich per a evitar lesions. Cal col·locar-lo boca per avall sobre un avantbraç i subjectar el cap amb la mà, mantenint-la més baixa que el cos. Cal pegar cinc colps secs amb la part baixa de la mà entre les escàpules. Si no expulsa el cos estrany, cal pegar la volta al xiquet i fer cinc compressions en el centre del seu pit amb els dits índex i cor junts. Cal alternar els dos cicles fins que es recupere o arribe l'assistència sanitària.

En el cas que no cesse l'entravessament i la persona quedara inconscient i no respirara, cal començar immediatament les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica. Davant d'aquestes situacions, també des del CICU es brinda l'ajuda necessària, telefònicament, per a fer el massatge cardíac, si es desconeguera la tècnica.

imagen-contenido-noticia