Notícies

Sanitat recomana extremar les precaucions per a gaudir del bany i evitar ofegaments a l’estiu

Valencia (23.06.23). La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV), recomana extremar la precaució durant l’estiu per a evitar possibles ofegaments en les zones de bany.

 

Entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l’elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb serveis de socorrisme, i seguir les indicacions que s’hi facen en cada moment.

 

Respectar el significat de les banderes a la platja, no allunyar-se de la riba en espais naturals, evitar saltar des de roques, tindre precaució amb l’ús de matalassets inflables i flotadors per a evitar l’arrossegament dels corrents són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.

 

La directora del SESCV, Begoña Arcos, ha recalcat la importància d’“evitar el bany en solitari a qualsevol edat, ja que, si es presenta sobtadament un problema de salut, el temps de demora a alertar els serveis d’emergències pot ser vital”. A més, és aconsellable que l’exercici durant el bany s’adapte a la condició física i a l’edat pròpies. “Així s’evita un excés d’esforç, una cosa a tindre molt en compte en adults d’edat avançada”, ha insistit.

 

Begoña Arcos ha recordat també que no ens hem de banyar immediatament després de les menjades. “Un dels factors que pot influir perquè hi haja amb més facilitat pèrdua de consciència o un mareig és la digestió a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot desencadenar un ofegament”, ha afirmat.

 

Especial atenció en xiquets

La doctora Begoña Arcos s’ha referit de manera especial als xiquets, ja que és un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments. Per això, ha aconsellat “mantindre una vigilància constant, fins i tot encara que no s’estiguen banyant, i mai s’han de deixar sols, especialment a les piscines, on un descuit pot ser fatal”.

 

També en el cas de les piscines es recomana no bussejar prop de les zones de desaigüe, ni jugar amb les reixetes, així com retirar, tant de l’interior com dels voltants, joguets i elements cridaners per als xiquets quan no s’usen. “La instal·lació d’una tanca amb tancament de seguretat, fonamentalment en piscines privades, és indispensable”, ha insistit la doctora Arcos.

 

Cal recordar que, en cas que es presencie un accident aquàtic, cal avisar immediatament el 112. Tot seguit, si es coneix com realitzar un massatge cardíac, és fonamental per a la supervivència iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l’arribada dels serveis sanitaris. En cas que es desconega la tècnica, la pot explicar telefònicament un dels metges coordinadors del CICU (Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències), després d’haver telefonat al 112.

 

Totes les recomanacions descrites es poden trobar en el web del SESCV, així com la tècnica per a aprendre a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica o el massatge cardíac.

imagen-contenido-noticia