Carrusel Home

Separador


Com identificar una emergència sanitària?

Ens trobem davant una emergència sanitària quan la vida d'una persona pot estar en perill. En aquests casos cal telefonar sempre al 112.

En comunicar amb el 112...

  1. Què ha ocorregut?
  2. Quantes persones estan afectades?
  3. On ha succeït?
  4. Seguir les instruccions dels professionals.

Què fer en cas de una emergència sanitària?

1 Protegir

Protegeix vosté mateix, eviti nous accidents o víctimes, protegeixi la víctima.

2 Alertar

Alerti als Serveis d'Emergència mitjançant el telèfon 112.

3 Socórrer

Dins del seus coneixements, apliqui tècniques de primers auxilis i deixeu-vos guiar pels professionals que atendran la seva trucada.

imatge persona cridant al 112

Consells

Accident de trànsit

Detindre el vehicle en el voral, amb el llum de curt abast encés i tots dos intermitents. Posar-se jupetí reflector. Eixir del vehicle amb molta cura. Col·locar els triangles de perill. No fumar prop de l'accident. Parar atenció als vessaments de combustible. No acostar-se a un vehicle en flames. Apagar els llums i el motor del vehicle accidentat, sempre que no arrisque la seua pròpia integritat física. Telefonar al 112 i facilitar informació de la mena de vehicle, víctimes i el seu estat, localització del sinistre. Assistir els ferits en funció de les possibilitats. No introduir-se en el vehicle sinistrat si està inestable. No moure els ferits. No llevar el casc als motoristes. Tape les ferides sagnants en abundància amb un drap net i pressione amb la mà. No traslladar els ferits en el seu vehicle particular. No deambular per la calçada, per a evitar ser atropellat.

Parada cardiorespiratòria

Per a saber si estem davant una persona en parada cardiorespiratòria cal seguir els passos següents: Posar a la persona de sobines i comprovar si està conscient i si respon. Per a això cal sacsar-la amb cura de no lesionar-la i cal fer-li preguntes. Si no contesta, telefonar immediatament al 112. Cal saber si està o no inconscient i per a això cal verificar si respira: inclinar el cap cap endarrere i elevar la barbeta per a obrir la via aèria. Acostar-se a la seua boca per a comprovar si ix aire i veure si el pit es mou. Si no respon, ni respira, cal iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica. Si no es coneix la tècnica, en telefonar al 112, un metge coordinador del CICU donarà les indicacions per a això. Per a fer el massatge cardíac cal situar-se de genolls al costat del pacient, entrellaçar els dits i col·locar els dos palmells de les mans, una damunt de l'altra, en el centre del pit del pacient. Amb els braços estesos i sense doblegar els colzes, deixar caure el seu pes, afonant el pit uns tres dits. Fer unes 100 o 120 pressions per minut. Si hi ha més gent, és convenient anar alternant-se per a no perdre el ritme. Continuar fent el massatge fins que la persona torne a respirar o fins que arriben els serveis d'emergència. Si la persona recupera la respiració, col·locar-la en posició lateral de seguretat. Com actuar davant d'una parada cardiorespiratòria

Persona inconscient i respira

Davant una persona que respira, però està inconscient, cal telefonar al 112 per a explicar el que ocorre i col·locar-la en posició lateral de seguretat (PSL), per a evitar que la llengua li obstruïsca o que s'ennuegue si vomitara. La posició lateral de seguretat es realitza de la manera següent: Situa la persona cap per amunt amb braços i cames esteses. Estén el braç més pròxim a tu i col·loca'l flexionat en 90º. Posa l'altre braç sobre el seu pit. Flexiona la cama més allunyada i agafa’l d'aquest genoll i del muscle per a portar-lo cap a tu, amb cura, fins que el genoll quede recolzat en el sòl. Col·loca la seua mà sota el cap.

Infart / Dolor toràcic

Els símptomes per a detectar si una persona pot estar patint un infart són els següents: Dolor intens i opressiu en el pit, pot tindre relació amb l'exercici. Irradiat a mandíbula, braç esquerre, coll i/o esquena. S'acompanya de sudoració intensa, nàusees o vòmits. Poden donar-se palpitacions i dificultat per a respirar. No augmenta amb la respiració profunda. Telefonar al 112 immediatament i seguir els passos següents: Col·locar la persona semiasseguda o posada al llit amb el cap més alt que la resta del cos. Llevar la peça o peces que puguen estrényer la persona afectada.

Veure més consells

Notícies

El SAMU revierte la parada cardíaca de un profesor en Alzira tras la colaboración de una compañera

Alzira (27.01.2023).- Sobre las 18 horas de ayer, entraba aviso al CICU mediante el que se alertaba que un profesor de una academia en Alzira, se había desplomado mientras daba clase y estaba inconsciente. El CICU movilizó una unidad del SAMU y una unidad de SVB con médico de Atención Primaria. Hasta la llegada de los servicios médicos, una médico coordinadora del CICU dio indicaciones por teléfono a una compañera del hombre, para que le realizara la reanimación cardiopulmonar básica y mantener así su pulso. Miembros de la Policía Local de Alzira llegaron al lugar y comenzaron la desfibrilación con un DESA (desfibrilador semiautomático). A la llegada de la unidad del SAMU, el equipo médico continuó realizando al hombre la reanimación cardiopulmonar avanzada y otras técnicas de estabilización, hasta que lograron revertir la parada cardiorrespiratoria. Una vez estabilizado, el paciente, de 61 años, fue trasladado en la ambulancia del SAMU, al hospital La Ribera de Alzira, por parada cardíaca recuperada.

Llegeix mésAl voltant deEl SAMU revierte la parada cardíaca de un profesor en Alzira tras la colaboración de una compañera »

Asistido un hombre por atragantamiento en su domicilio de Petrer

Petrer (20.01.2023).- Cerca de las 23 horas de anoche, entró aviso en el CICU mediante el que se alertaba que un hombre de Petrer se había atragantado, mientras comía unas almendras y estaba en parada cardiorrespiratoria. El CICU movilizó una unidad del SAMU. Hasta la llegada de los servicios médicos de emergencia al domicilio, un médico coordinador dio instrucciones a familiares del paciente, de 73 años, para la realización de la reanimación cardiopulmonar básica. Una vez en el lugar, el equipo médico del SAMU pudo comprobar que el hombre respiraba, aunque con dificultad y tras diversas maniobras, fue trasladado por atragantamiento al hospital General de Elda.

Llegeix mésAl voltant deAsistido un hombre por atragantamiento en su domicilio de Petrer »

Sanitat gestiona durant la nit de Cap d'Any un total de 1.031 emergències extrahospitalàries

València (01.01.23).- El Servei d'Emergències Sanitàries de la Conselleria de Sanitat, a través del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), ha atés 1.031 emergències extrahospitalàries entre les tres províncies, durant aquesta nit de Cap d'Any. Del total de serveis registrats, des de les 20 hores d'ahir i fins a les 8 hores de hui, 516 han tingut lloc a la província de València, 404 a la d'Alacant, i 111 a la de Castelló. Per tipologia, s'ha intervingut en 109 casos d'intoxicacions etíliques. Del total, 47 corresponen a la província de València, 49 a la d'Alacant, i 13 a la de Castelló. Un altre tipus d'incidents destacats durant aquesta nit de l'any són les agressions o baralles. En 62 ocasions han hagut d'intervindre els serveis d'emergències sanitàries. Per províncies, 25 han succeït a la de València, 34 a la d'Alacant, i 3 a la de Castelló. D'altra banda, el CICU ha mobilitzat recursos sanitaris per a prestar assistència en 8 accidents de trànsit. D'aquells, 4 han tingut lloc en carreteres de la província d'Alacant, 3 a Alacant, i 1 a Castelló. També s'han produït tres incendis d'habitatge amb intervenció dels serveis sanitaris d'emergència. Dos d'ells a la província de València i un a la d'Alacant. La resta d'emergències sanitàries extrahospitalàries gestionades durant aquesta nit de Cap d'Any, corresponen a patologies mèdiques o accidents comuns o domèstics, entre altres. Part al domicili Dels incidents gestionats durant aquesta nit de Cap d'Any, ressalta un avís de les 2.15 hores de la matinada, mitjançant el qual s'alertava que una dona embarassada, de 38 setmanes, havia trencat aigües en el seu domicili de Castelló de la Plana. Després de rebre l'avís, el CICU va mobilitzar una unitat del SAMU i una unitat de SVB, i una metgessa coordinadora es va posar en contacte amb l’alertant, qui li va confirmar que la dona acabava de donar a llum una xiqueta. Una vegada en el lloc, l'equip mèdic del SAMU va culminar l'enllumenament amb el pinçament del cordó umbilical i l'extracció de la placenta. Posteriorment, la mare i el nadó van ser traslladades a l'hospital General Universitari de Castelló, on romanen ingressades en bon estat de salut. El personal CICU de la Comunitat Valenciana, format per documentalistes, locutors, personal d'infermeria i metges coordinadors, treballen ininterrompudament tots els dies de l'any, les 24 hores del dia. Una vegada que reben les demandes sanitàries, derivades del telèfon d'emergències 112, els professionals del CICU assignen els recursos assistencials d'urgència o emergència disponibles més adequats per a cada ocasió, seguint criteris d'equitat i efectivitat en l'atenció.  

Llegeix mésAl voltant deSanitat gestiona durant la nit de Cap d'Any un total de 1.031 emergències extrahospitalàries »